13.9.10

عيب يابي در خودرو، از طريق دود اگزوز


همانطور كه ميدانيد زمانيكه پزشكان مي خواهند بيماري را تشخيص دهند، يكي از راههاي ساده اما موثر، گرفتن آزمايش خون از بيمار است، در خودرو نيز علاوه بر دستگاهها و تجهيزات پيشترفته اي كه روغن موتور يا آب رادياتور را مورد تحليل قرار مي دهند، دود اگزوز نيز به عنوان در دسترس ترين سيال مورد آزمايش قرار مي گيرد، به طور كلي در شرايط غير نرمال ممكن است شما با سه نوع دود متفاوت شامل سفيد، سياه و آبي ممكن است مواجه بشويد در ادامه به بررسي عومل مهم در ايجاد اين مشكلات خواهم پرداخت.
دود ســـــــفيد :


دود سفيد حتي در حد خيلي كم، هميشه علامت خوبي نمي تواند باشد و ممكن است نشانده وجود مشكلي باشد.
دود سفيد در هنگام صبح و زماني كه خودرو در شرايط سرد كار ميكند طبيعي است و حالت بخار دارد دليل آن هم اين است كه وقتي شما شب تا صبح خودرو را در گاراژ پارك ميكنيد، عمل تقطير در محفظه احتراق شكل گرفته است و زماني كه شما استارت ميزنيد بخارات از اگزوز خارج ميشوند اما اگر پس از گذشت زماني كه موتور گرم شده همچنان اين سفيدي وجود داشت، احتمال وجود خرابي در واشر سرسيلندر شما است زيرا كار اين واشر ايجاد آب بندي ميان راهگاههاي آب و محفظه سرسيلندر است و در صورت خرابي و پارگي روزنه هايي بين دو محفظه بوجود مي آيد كه آب از آنها عبور كرده و سعي مي كند كه با مخلوط سوخت و هواي در حال سوختن به محصولات خروجي اگزوز بپيوندد البته از طرفي ديگر ممكن است آب موتور بسيار زياد تر از معمول در راهگاههاي‌ آب وجود داشته باشد براي اين منظور از ميزان سطح آب موتور آگاهي پيدا كنيد زيرا ممكن است كه آب زيادي باعث فشار بيش از حد به واشر ها شده باشد و حتي ممكن است روغن موتور به مجراهاي آب، راه پيدا كرده باشد و باعث بروز اين مشكل شده باشد.زماني كه آب و روغن با يكديگر ارتباط پيدا كرده باشند از عوامل اوليه بروز اين مشكل داغ كردن موتور به دليل افزايش فشار درسرسیلندر موتور مي تواند باشد.
دود آبـــــــي :

اين رنگ كه بيشتر در خودرو هايي با كاركرد كيلومتر بالاتر ديده مي شود تا خودروهاي نو، بيشتر اوقات بخاطر نشتي روغن در مخلوط سوخت و هوا در اگزوز ظاهر مي شود، فقط چند قطره روغن مي تواند دود خروجي را به اين رنگ در بياورد. اگر روغن سوزي موتور همراه با كم شدن توان باشد و مخصوصاً در سربالايي ها، دليل مي تواند از رينگ هاي ضعيف شده ي موتور باشد. اما براستي اين روغن ريزي از كجا شروع مي شود؟ همانطور كه ميدانيد در موتور خودرو تعداد زيادي واشر آب بندي و اورينگ وجود دارد و كارشان جلوگيري از ورود روغن به محفظه هاي احتراق است و اگر ورود اين روغن به محفظه بسيار زياد باشد مي تواند شمع جرقه را نيز فراگرفته و بايد از دست رفتن احتراق شود كه در اين صورت شمع هم بايد تعويض يا تميز شود البته اضافه كردن بعضي از افزودني ها ميتواند به جلوگيري از نشتي روغن كمك كند. يكي از نشتي هاي شايع عدم آب بندي در گايد ها يا راهنماهاي سوپاپ هاي دود و هوا است كه در صورت گاز دادن و شتاب دادن به موتور ميزان دود آبي را به طور چشمگير افزايش پيدا مي كند. در خودروهاي داراي توربو شارژر هم اگر روغن سوزي وجود داشت دليلش مي توان بخاطر خرابي در واشر پره هاي توربو باشد كه به اگزوز راه پيدا كرده و بموجب دماي زياد همانجا بخار مي شوند .
دود سيــــــاه :


شايد تا به حال بسياري با اين نوع دود مواجه شده باشند كه از دلايل مهم آن مي تواند عدم مخلوط سوخت وهواي كافي باشد كه يا سوخت در آن بيش از حد است ويا هوا به مقدار كافي وجود ندارد مشكلات مختلفي ممكن است در قلب موتور اتفاق افتاده باشد از جمله اين موارد وجود گرفتگي در فيلتر هوا و يا راه ورودي هوا به موتور مي تواند باشد كه هواي كافي را به مخلوط احتراق نمي رساند. اگر خودروتان انژكتوري است بدانيد كه اجزاي اين سيستم مي توانند تاثير بسزايي در تعيين و مقدار نسبت سوخت داشته باشند، سنسورهايي از قبيل فشار هواي ورودي، جرم هواي ورودي، اكسيژن و دماي آب عامل تعيين كننده مقدار سوختي هستند كه قرار است توسط انژكتورها در محفظه احتراق پاشيده شوند البته خود انژكتور هم در صورت نشتي مي تواند باعث دود سياه شود اما اگر خودروتان كاربراتوري است درصورت تنظيم نبودن مدارهاي شتاب و يا دور آرام و يا دريچه ي ساسات مي تواند مشكوك به ايجاد مشكل باشند.

دود هاي خروجي خودرو از نظر راننده خودرو مي توانند بسيار مهم باشند و هشداري براي تعويض قطعات مصرفي ، كه در صورت بي اهميتي مي توانند تعميرات سنگين تري را به دنبال داشته باشند از ديدگاه يك تكنسين يا مكانيك نيز تشخيص وعيب يابي بواسطه دود بسيار کاربردی است. در پايان با اميد به اينكه اين مطالب مورد قبول شما واقع شده باشد از شما مي خواهم نظرات خود را در پست بيان نماييد.

8.4.10

تعریف رشته مهندسی خودرو در دیدگاه بین المللی

تعریف رشته مهندسی خودرو در دیدگاه بین المللی

مهندسی مدرن خودرو شاخه ای از مهندسی وسایل نقلیه است که تشکیل شده است از رشته های مکانیک ، الکترونیک و نرم افزارو همچنین مهندسی امنیت که تمامی اینها در طراحی و ساخت انواع موتورسیکلت ها، اتومبیلها و اتوبوسها به طور جداگانه ای کاربرد دارد و مهندسی های زیر مجموعه مهندسی خودرو به حساب می روند .
حوزه ها
به طور کلی مهندسان خوردو به سه بخش مجزا تقسیم میشوند، مهندسان ساخت ، توسعه و تولید
مهندسی خودرو در تمام جنبه های طراحی، ماشین ها و کامیون ها از شروع طرح اولیه شان تا پایان مرحله ساخت به کار برده میشود
· مهندس تولید ( که مهندس طراحی نیز خوانده میشود) که به طراحی اجزا و سیستم ها میپردازد ( مانند مهندس طراح سیستم ترمزو یا باتری ) .این مهندس علاوه بر طراحی وظیفه تست و بازرسی چشمی قطعات را هم بر عهده داردو تمام نیازمندی ها را شبیه سازی میکند ( مانند شرایط ضربه ) و کارایی و دوام و جنس قطعات را نیز مورد بررسی قرار میدهد
· مهندس توسعه، مهندسی است که نگرش خودرو را در نظر میگرد به زبان دیگر مسایل مربوط به سواری و راحتی را با توجه به خواسته های راننده را به مهندسان طراح انتقال میدهند تا کیفیت خودرو افزایش پیدا کند
· مهندس ساخت و تولید که تعیین میکند که محصول چگونه ساخته شود.
برای مثال در شرکت تویوتا مهندسان ساخت دارای موقیعت کاری و پرستیژ بالاتری نسبت به مهندسان طراحی دارند
مهندسی ساخت ( در خودروها )

بعضی از درجات و جایگاهایی که از اهمیت در مهندسی خودرو برخوردار اند:
مهندسی امنیت: انجام تست های تصادف و وارد کردن ضربات جانبی و از جلو را انجام میدهند . بعضی دیگر از این خدمات بر روی کمربند ایمنی و کیسه های هوا است و هم از جلو و هم از پهلو . ابزار آلاتی که آنها بکار میبرند : کامپیوترهای شبیه سازی تصادف، آدمکهای آزمایش تصادف و..

بخش اقتصاد سوخت/آلایندگی: مصرف سوخت بررسی اندازه گیری راندمان و میزان مصرف هر گالن بر مایل است ویا هر لیتردر 100 کیلومتر است. در بخش آلایندگی هم میزان اکسید ازت، منواکسید کربن و دی اکسید کربت حاصل از اگزوز اندازه گیری میشود .
دینامیک خودرو: میزان سواری، هندلینگ( خوشدستی ) فرمانپذیری، ترمزگیری و کشش خودرو مدنظر است . طراحی سیستم شاسی و تعلیق فرمان و خود شاسی و تایر هم از اهمیت بالایی برخوردار است
مهندسی لرزش، تکان ها و نویز: در این بخش درباره تاثیری که و بازخوردی که خودرو بر روی راننده میگذارد بحث میشود .زمانیکه یک صدای مزاحمی مانند لق لق ویا هوم هوم باعث مزاحمت راننده شده ویا لرزشی بیش از حدی که به صندلی وارد میشود و یا ضربه ای که به فلکه فرمان میاید همه و همه اهمیت موضوع را بیشتر مهم جلوه میدهد در این مهندسی NHV تمرکز مهندسان بر روی سیستم های تولید لرزش و صدا مانند گیربکس ، جاده، باد و یا جیغ ترمز ویا مجموعه ای از این عوامل است تا بتوانند این مشکلات را رفع کنند و آن را به حداقل برسانند
کارایی : کارایی شامل اندازه گیری و انجام آزمایشاتی برای سنجش توانایی های خودرودر شرایط کاری مختلف است . کارایی میتواند بخش وسیعی از وظایف را شامل شود. اما در مجموع اینکه یک خودرو چقدر سریع است ( مثلا میتوند 60مایل را با 1.4 سوخت طی کندویا حداکثر سرعتش چقدر است

3.4.10

آموزشگاه آزاد فن برتر ( اتومكانيك و برق - اصفهان




داراي پروانه تاسيس از سازمان فني و حرفه اي كشور

با استفاده از اساتيد مجرب و همكاري نمايندگي هاي ايران خودرو و سايپا در زمينه دوره هاي تخصصي زير ثبت نام مي نمايد:


1) سيستم انژكتور پرايد ( زانتيا، ريو، پرايد، پژو 206، سمند و پارس، 405، روآ و لوگان )

2) تون آپ ( تنظيم موتور) ( زانتيا، ريو، پرايد، پژو 206، سمند و پارس، 405،روآ و لوگان)

3) سيستم سوخت رساني خودروهاي دوگانه سوز (CNG & LPG ) ( نصب-تعميرات-عيب يابي يا دستگاه دياگ )

4) تعميرات الكترونيك خودرو ECU, BSI, AIR BAG, IMMOBILIZER

5) سيستم مولتي پلكس

6) سيستم ترمز ABS

7) كار با دستگاه دياگ حرفه اي

8) برق خودرو ( زانتيا، ريو، پژو206، 405، سمند، پارس، روآ و لوگان)

9) موتور و گيربكس ( زانتيا، ريو، پژو 206 و 405 ، سمند وپارس، روآ و لوگان)

10) سـرويس و نگهداري خودرو ( مناسب براي رانندگان، آشنايي با نكات امدادي و كاربردي در شرايط حياتي )

شهريه دوره ها به صورت نقد و اقساط ميباشد

آدرس : خيابان امام خميني - خيابان شهيد باباگلي شاهپور جديد - جنب نمايندگي ايران خودرو

تلفن : 3864069-3863065(0311)

09133086429











31.3.10

مجموعه مقالات تحقيق خودرو : چرا بايد روغن ترمز تعويض شود ؟


روغن ترمز از موارد مهم مورد بحث در محافل فني خودرويي است زيرا بسياري از مردم نميدانند كه چرا بايد روغن ترمز را عوض كرد؟ آيا مييدانستيد كه بطور ميانگين راننده اي كه 10000تا 15000مايل را در سال طي ميكند حدود 75000 دفعه از پدال ترمز استفاده ميكند؟ در يكي از نظر سنجي هايي كه در مركز مراقبتهاي خودرويي در آمريكا انجام شد نشان داد كه نيمي از رانندگان ايرادات احتمالي ناشي از سيستم ترمز را به عنوان خطرناكترين تهديد براي خودشان ميدانند ، بطور متوسط نيمي از خودروهاي و كاميون هاي سبك در آمريكا براي 10 سال يا بيشتر هرگز روغن ترمز خود را عوض نكرده اند . در بسياري از كشورهاي اروپايي بازرسي دوره اي روغن ترمز از ضروريات است و نيمي از خودروها تست هايي را به طور مرتب انجام مي دهند. اينها ميتواند دلايل خوبي باشد براي تعويض به موقع روغن ترمز.
تعويض روغن ترمز:
روغن ترمز يكي از مهمترين مايعاتي است كه امروزه مورد بي توجهي قرار ميگيرد در حالي كه بطور غير قابل انكاري از نيازمندي هاي يك رانندگي ايمن است، در نتيجه تكنسين هاي حرفه اي و مكانيك هاي باتجربه بايد بازرسي و تعويض كلي روغن ترمز را به دارندگان سفارش كنند. نكته مهم ديگر اين است كه روغن را بايد هم از نظر سطح و هم مقدار بازديد كنند و هم ميزان كاركرد و لزوماً سطح كافي نشاندهنده سلامت و بازدهي روغن نميتواند باشد.
روغن ترمز مي تواند از تعميرات احتمالي بعدي جلوگيري كند!
بسياري از متخصصان توصيه ي مؤكدي بر تعويض هر ساله و يا هر2 سال يكبار روغن دارند تا بتوان از تعميرات سنگين ديگر جلوگيري نمود. دليل آنها هم بر اين اساس است كه روغن ترمز با پايه گليكول در طي كاركردش آلودگي ها و رطوبت سيستم را در خود جذب ميكند. مايع، رطوبت را از بين درزهاي ميان لوله هاي پلاستيكي جذب ميكندبخصوص نشتي هاي گذشته و جاهايي كه ممكن است از قبل در معرض هوا قرار گرفته باشند نيز بسيار مهم است از طرفي مشكل نشتي به طور واضحي در آب و هواي مرطوب تشديد خواهد شد. پس از يك سال از سرويس، روغن ترمز به طور متوسط داراي 2 درصد آب ميشود و پس از گذشت 18 ماه سطح نشاندهنده ميتواند تا سه درصد افزايش پيدا كند. و پس از چند سال از آخرين سرويس بعيد نسيت كه 8 تا 7 در صد از مايع شما داراي آب باشد!

يك نظر سنجي سازمان ترافيك آمريكا نشان داد كه روغن ترمز در 20 درصد از 1720 وسيله نقليه به طور نمونه داراي 5 درصد يا بيشتر آب بوده است!
زمانيكه ميزان رطوبت و آلودگي ها افزايش پيدا كند، تاثير بسزايي بر روي نقطه جوش مايع ميگذارد. يك روغن ترمز نو با استاندار DOT3 خشك ( بدون هيچ رطوبتي ) نقطه جوشش حداقل 401 در جه فارنهايت است و در مقابل ، يك مايع مرطوب ( اشباع شده از رطوبت ) داراي نقطه جوشي حداقل كمتر از 284 در جه است. بيشتر روغن هاي آكبند و نو DOT3 براي تامين اطمينان داراي نقطه جوشي در رنج 460 تا بالاي 500 درجه هستند .
فقط يك درصد آب در روغن ميتواند درجه نقطه جوش مايع را تا 396 درجه بكاهد. به همين نسبت 2 درصد 320 درجه و 3 درصد آب تا 293 درجه كه طبق استاندار DOT و توليد كنندگان قطعات اصلي خودروOEM ميتواند بسيار خطرناك عمل كند.
روغن ترمز DOT 4 هم كه داراي نقطه جوش مينيمم بيشتري است ( نقطه خشك 446 F و مرطوب 311 درجه است ) و درنتيجه ديرتر در رطوبت نفوذ ميكند. و سه درصد آب در آن ميتواند تا 50 درصد نقطه جوش را كم كند.
با توجه به اينكه سيستم هاي ترمز جلو محرك امروزي با لنت هاي نيمه فلزي بطور چشمگيري داغ تر از خودرهايي كه چرخ عقبشان محرك بود كار ميكنند (‌يعني در واقع ترمز خودروهايي كه محرك جلو علاوه اينكه بايد چرخي با دور بيشتر را متوقف كند بايد بار انتقال وزن عقب به جلو را هم با نيروي ترمزي بيشتر جبران كند ) ترمزهاي داغ تر نيازمند روغن با دامنه گرمايي بيشتر هست زيرا گرماي بيشتري دريافت ميكند. همانطور كه قبلا گفته شد روغن ترمز در خودروهاي امروزي بسيار نقش پر اهميتي را ايفا ميكنند.
جبران سطح مايع مخزن با رطوبت هاي دريافت شده از سيستم خطر بروز مشكل را افزايش ميدهد زيرا ميتواند حجمي از بخار را در شرايط بسيار داغ بوجود آورد. بخار ميتواند مايع را جابجا كرده و قابليت تراكم را در آن زياد كند.كه نتيجتاً زماني كه شما پدال را مي فشاريد ممكن است خودرو همچنان به حركت ادامه بدهد بدون اينكه فشاري موثري در سيستم داشته باشيد! علاوه بر مشكلات امنيتي، روغن داراي رطوبت ميتواند موجب زنگ زدگي و خوردگي در كاليپر ترمز ، مجراهاي عبوري ، سيلندر چرخ ، سيلندر اصلي، لوله هاي فولادي و مدولاتور ABS نيز گردد.
مشكلات ترمزي كه مربوط به روغن ترمز ميشود
بارها و بارها ما در مورد تصادفاتي شنيده ايم كه كه دليل اصلي آنها مشكلات غير قابل توصيف ترمزي بوده است. زماني كه ترمزها بازديد شده است مشكل مكانيكي ظاهر نشده است. سطح مايع نرمال است، لنت ها طبق مشخصات كارخانه استانداردهستند، سيستم هيدروليك به نظر خوب كار ميكند و پدال هم به خوبي و صلابت خود كارميكند. تا اينكه ترمزها در يك سانحه تصادف اولين عامل بروز مشكل تشخيص داده ميشوند ، چرا؟ زيرا چيزي دماي ترمزها را بالا برده و و داغي بيش از حد باعث جوشيدن مايع شده است ! درحاليكه يك عامل ساده دليل اصلي اين ماجرا بوده است، راننده به دليل عدم آزاد كردن ترمز دستي شروع به حركت كرده و باعث افزايش دماي لنت ها شده در نتيجه دماي روغن ترمز هم بيشتر شده و در پايان عدم عملكرد به موقع ترمز ها را شاهد بوده ايم .
، اين تنها نمونه اي از اتفاقاتي ساده اما سرنوشت سازي است كه موجب تصادف مي شوند.
انواع ديگري از عيب هاي پيش آمده مانند اينهم ناشي از به جوش آمدن روغن ترمز بوده است كه در هر شرايط رانندگي كل سيستم ترمز را تحت تنش قرار داده مانند: كشيدن ترمزدستي و يا فشردن پدال بطور ناگهاني و تحت يك حالت عصبي از سوي راننده و يا ديگري ، رانندگي در جاده هاي كوهستاني ، يدك كشيدن يك تريلر و يا خودروي ديگر ويا رانندگي در شرايط سخت و ...
خبري كه از كشته شدن يك كودك در يك حادثه ميدهد در حاليكه با يك ميني ون قديمي با 79000 كاركرد با پدر و مادرش در ناحيه كوههاي واشنگتن ميرفتند و ناگهان به دليل عدم كاركرد پدال، كنترل خودرو از دست رفته كه دليل اصلي آنهم جوشيدن مايع ترمز بود است
تست روغن ترمز
به تنهايي و از روي ظاهر نمي توان كيفت روغن را تشخيص داد ( حتي اگر انبوهي از آلودگي ها و ذرات را به خود جذب كرده باشد و يا رنگش قهوه اي باشد ) براي همين روغن بايد تست شود ودر غير اينصورت به كلي عوض شود .
سه راه براي تعيين وضعيت روغن وجود دارد كه البته در ايران متاسفانه اين گونه تست ها از سوي مكانيك ها و كارشناسان رايج نيست
راه اول استفاده از يك رفركتومترRefractometer است كه با تغير و عبور جهت نور به روشني ميتواند مقدار آلودگي ها را در مايع نمايان كند. يك قطره از روغن در تستر ريخته ميشود سپس نور را در آن انداخته و مقدار مواد زائد را ميخواند. دقت اين تستر بسيار بالا است و ميتواند ميزان آلودگي ها ( رطوبت ) و هم نقطه جوش مايع را معلوم سازد.
روش شيمايي با استفاده از نوار
اين روش تست توسط سيستم فونيكس ساخته شده و استريپ ديپ Strip Dip خوانده ميشود و ميتواند ميزان مواد خورنده مايع را نمايان سازد ، مواد شيميايي فاسكار برروي نشانده ي مسي حاوي روغن واكنش نشان ميدهد، نوارهاي نست با تغيير رنگ خود وضعيت روغن را مشخص ميكنند. وقتيكه نمايانگر مسي به 100 ميرسد نشان ميدهد كه مقدار رسوبات نزديك به پايان انقضاي عمركاري خود است . و اگر اين مقدار 200 و يا بيشتر بود بايد حتما روغن تعويض شود.
تستر الكترونيكي
اين تستر دقيقا مقدار نقطه جوش را اندازه گيري ميكند. و تنها در يك دقيقه كاملا كاليبره ميشود. اگر نقطه جوش به مرز خطر رسيده باشد تعويض را پيشنهاد ميكند .


تعويض روغن ترمز
زماني كه روغن تخليه شد، از نوع DOT 3 DOT 4 or با توجه به كارخانه سازنده و توصيه آن روغن جديد استفاده كنيد، معمولا در مخزن روغن مناسب را تعيين ميكند و براي اطلاعات كامل تر ميتوانيد برروي دفترچه راهنماي مشتري هم مراجعه كنيد.

10.3.10

Car Term Abbreviation Definition Directory آشنايي با مخخف ها ي خودرويي

در اين مبحث لغات هاي چند حرفي يا مخفف هايي كه در حوزه خودرو مهم هستد مورد بررسي قرار داده شده اند ، اين مخفف ها كه براي تسريع كار در زمينه هاي تعميرات ، تعريف امكانات جديد و كد هاي خطا بكار برده ميشوند امروزه بسيار مورد استفاده هستند، و ميتوان گفت شامل سنسور هاي مختلف ، ابزارآلات در كامپوترها و سيستم هاي عيب ياب و دياگ ها در زمينه تعميرات ميشوند كه معمولا از حروف اول چند كلمه متفاوت تشكيل ميشود و معرف آن تكنولوژي و يا وسيله است همچنين براي تعميركاران و مهندسان خودرو لازم است كه در طول پروسه هاي نرم افزارهاي رايانه اي و يا متون مختلف با اين مخفف ها يا كوته نوشته ها آشنايي داشته باشند همچنين براي خريداران خودرو كه ميخواهند در زمان خريد خودرو از امكانات و تجهيزاتي كه سازنده خودرو بر روي آن نصب نموده اطلاع كامل پيدا كنند لازم است كه با بعضي از مخفف هاي مصطلح آشنايي داشته باشند مانند ABS EBD ESPكه امروزه در قسمت عقب و يا كنار بيشتر خودرو هاي جديد ميتوان آنها را مشاهده كرد . همچنين اينكه بسياري از اين مخفف ها ممكن است در صنايع ديگر مانند پزشكي، ساختمان و عمران ويا صنايع ديگر مشترك باشد اما بدان معنا نيست كه در خودرو هم همان معنا را داشته باشد مانند KS كه در زمينه اتومبيل نماد سنسور ضربه است اما در ساختمان معني حمايت عضو K است در هر صورت ما در هر شاخه نياز به رفرنس و منبع قوي اطلاعاتي از آن موضوع را داريم .در زير ليستي از مخنفف هاي رايج در صنعت خودرو آورده شده است :



"A" Car Term Abbreviations
A - Amperes نماد آمپر
ABS - Anti-Lock Brakes ترمز ضد قفل
ABRS - Air Bag Restraint System سيستم جلوگيري ايربگ كه نوعي از ايربگها است كه شدت برخورد سر را كاهش ميدهد
AC - Alternating Current جريان متناوب كه در سيستم آلترناتور كاربرد دارد
A/C - Air Conditioning تهويه مطبوع
ACCS - A/C Cycling Switch
ACCUM - Accumulator
ACCY - Accessory تجهيزات جانبي
ACT - Air Charge Temperature Sensor سنسور دماي هواي ورودي كه در كنار سنسور فشار هوا وردي اطلاعات دقيق هوا رابه اي سي يو گزارش ميدهد
ADJ - Adjust or Adjustable تنظيم يا قابل تنظيم
ADV - Advance پيشرفته و توسعه داده شده باتوجه به بروزشدن تجهيزات اين كلمه اضافه ميگردد
AFS - Airflow Sensor سنسور جريان هواي ورودي
A/F - Air/Fuel Ratio نسبت سوخت به هوا
AI - Air Injection تزريق هوا
AIR or A.I.R. - Air Injection Reactor عملگري است كه در مسير گازهاي خروجي موتور و براي كاهش آلايندگي هوا را تزريق ميكند
AIS - Air Injection System سيستم تزريق هوا
Alt. - Alternator or Altitude
ALDL - Assembly Line Data Link به معناي خط اتصال اطلاعات است كه در حقيقت كابلي است كه دستگاه عيب ياب را بواسطه آن به خودرو وصل مي كنند
Amp - /amp/amps: Ampere آمپر
APS - Absolute Pressure Sensor سنسور فشار مطلق
ASCS - Air Suction Control Solenoid
ASD - Auto Shutdown خاموش كردن بصورت اتوماتيك
ASDM - Air Bag System Diagnostic Module مدول عيب ياب ايربگ كه دستگاه را به كنترل يونيت ايربگ وصل ميكند
ASV - Air Suction Valve سوپاپ مكش هوا
A/T - Automatic Transmission/Transaxle گيربكس اتوماتيك بصورت عرضي ويا طولي
ATC - Automatic Temperature Control كنترل اتوماتيك دما كه در سيستم تهويه مطبوع اتوماتيك دما هوا را تنظيم ميكند
ATDC - After Top Dead Center اولين لحظه بعد از نقطه مرگ بالا كه داراي بازه زماني متفاوتي ميتواند باشد
ATF - Automatic Transmission Fluid روغن مخصوص گيربكس اتوماتيك
ATS - Air Temperature Sensor سنسور دماي هوا كه هم براي دماي موتور، آب،و محيط در خودرو كاربرد دارد
AWD - All Wheel Drive سيستم ويا حالتي كه در آن تمام چرخها محرك هستند
Aux. - Auxiliary هرچيزي كه بصورت كمكي بكاررفته باشد مانند دنده كمك گيربكس
Avg. - Average ميانگين
AXOD - Automatic Transaxle Overdrive (Ford Models Only) مدلي از گيربكس 4سرعته داراي دندهاي اوردرايو فورد

"B" Term Abbreviations for Cars
B+ - Battery Positive Voltage نماد قطب مثبت باتري
BAC - By-Pass Air Control سيستم كنار گذر كنترل هواكه به عنوان استپر موتور هم شناخته ميشود
BAP - Barometric Absolute Pressure Sensor س
BARO - Barometric فشار هوا فشار جو
Batt. - Battery باتري
Bbl. - Barrel (Example: 4-Bbl.) بارل ويا استوانه توخالي كه در هيدروليك كاربرد دارد
BCM - Body Control Module مدول كنترل تجهزات بدنه و اتاق خودرو
BHP - Brake Horsepower مقدار كار توليد شده توسط موتوربدون هيچ بار اضافي كه توسط دينامومترترمزي مقدار آن بدست ميايد
BMAP - Barometric and Manifold Absolute Pressure Sensor سنسور فشار جو و فشار منسفولد
BOO - Brake On-Off Switch
B/P - Backpressure فشار برگشتي يا بك پرشر در سيالات بوجود ميايد و به معناي برگشت سيال هوا يا مايع برخلاف جريان حركت اين پديده در منيفولد دود به دليل وجود خم ها و پيچهاي زياد در صداخفه كن بوجود ميايد كه صداي بدي ايجاد ميكند به همين دليل طراحان سعي ميكنند كه منيفولد هاي با صداي كمتر و راندمان بيشتري توليد كنند.
BPS - Barometric Pressure Sensor سنسور فشار جو
BPT - Backpressure Transducer
BTDC - Before Top Dead Center زمان قبل از نقطه مرگ پايين
BTU - British Thermal Unit واحد اندازه گيري انگليسي كه برابر 1.06 كيلوژول است
BVSV - Bimetallic Vacuum Switching Valve

Auto Terms that Start with the letter "C"
C - Celsius (Degrees) سيليسيوس ( درجه )ـ
Calif. - California كاليفرنيا
CAN - Controller Area Network نوعي از سيستم هاي شيكه خودروهااست كه در آن ميتوان بدون نياز به كامپوتر مهمان و يا سيستم خارجي ديگري ارتباطي بين عملگر ها و ميكروكنترلرها بوجود آورد
CANP - Canister Purge قوطي با مخزن پالاينده كه اصطللاحا همان كنيستر خوانده ميشود
CAS - Crank Angle Sensor سنسور زاويه چرخش ( ميلنگ ويا ميلسوپاپ )ـ
CARB - California Air Resources Board يك آژانس هواي پاك در كاليفرنيا است كه ميزان آلايندهاي موتوري را بررسي ميكند
CAT - Catalytic Converter مبدل كاتاليكي
CB - Circuit Breaker قطع کننده ی جریان است که به طور اتوماتیک در مقابل بار زیاد و اتصال کوتاه مدار را قطع میکند
CBD - Closed Bowl Distributor
CC - cubic centimeter
CCC - Computer Command Control
CCD - Computer Controlled Dwell
CCOT - Cycling Clutch Orifice Tube
CCW - Counterclockwise
CDI - Capacitor Discharge Ignition
CEC - Computerized Engine Control
CID - Cubic Inch Displacement
CM - Centimeter
CMP - Camshaft Position Sensor
CO - Carbon Monoxide
CO2 - Carbon Dioxide
Cont. - Continued
CONV - Convertible
CP - Canister Purge
CKP - Crankshaft Position Sensor
COP - Coil On Plug Ignition
CPI - Central Port Injection
CPU - Central Processing Unit
CSSA - Cold Start Spark Advance
CSSH - Cold Start Spark Hold
CTS - Coolant Temperature Sensor
CTVS - Choke Thermal Vacuum Switch
Cu. In. - Cubic Inch
CVC - Constant Vacuum Control
CVR - Control Vacuum Regulator
CV - Check Valve or Constant Velocity
CW - Clockwise
CYL or Cyl. - Cylinder
C3I - Computer Controlled Coil Ignition
C4 - Computer Controlled Catalytic Converter

Auto abbreviations starting with the letter "D"
D - Drive
dB - Decibels
DC - Direct Current Or Discharge
DDD - Dual Diaphragm Distributor
Def. - Defrost
Defog. - Defogger
DEFI - Digital Electronic Fuel Injection
DERM - Diagnostic Energy Reserve Module
DFI - Digital Fuel Injection
DFS - Deceleration Fuel Shutoff
Diag. - Diagnostic
DTC - Diagnostic Trouble Code
DIC - Driver Information Center
DIS - Distributorless Ignition System
DIST - Distribution
DLC - Data Link Connector
DOHC - Double Overhead Cam
DTC - Diagnostic Trouble Code
DOT - Department of Transportation
DRB-II - Diagnostic Readout Box
DVOM - Digital Volt-Ohmmeter

Vehicle Abbreviation Terms beginning with the letter "E"
E2PROM - Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
EACV - Electronic Air Control Valve
EBCM - Electronic Brake Control Module
EBL - Electronic Back Light
EBM - Electronic Body Module
ECA - Electronic Control Assembly
ECM - Engine Control Module (sometimes referred to as PCM powertrain control module)
ECT - Engine Coolant Temperature
ECU - Electronic Control Unit
EDIS - Electronic Distributorless Ignition System
EEC - Electronic Engine Control
EECS - Evaporative Emission Control System
EEPROM - Electronically Erasable Programmable Read Only Memory
E2PROM - Electronically Erasable Programmable Read Only Memory
EFC - Electronic Fuel Control
EFCA - Electronic Fuel Control Assembly
EFE - Early Fuel Evaporation
EFI - Electronic Fuel Injection
EGO - Exhaust Gas Oxygen Sensor
EGR - Exhaust Gas Recirculation
EGRPS - EGR Valve Position Sensor
EGRT - EGR Temperature
EI - Electronic Ignition
EMI - Electromagnetic Interference
EMR - Electronic Module Retard
EOS - Exhaust Oxygen Sensor
EOBD - European Onboard Diagnostics
EPOS - EGR Valve Position Sensor
EPROM - Erasable Programmable Read Only Memory (chip)
ESA - Electronic Spark Advance
ESC - Electronic Spark Control
EST - Electronic Spark Timing
EVAP - Evaporative Emission System
EVIC - Electronic Vehicle Information Center
EVP - EGR Valve Position
Exc. - Except

Automobile Terms for the Abbreviation Starting with the Letter "F"
F - Fahrenheit
F/B - Fuse Block
FBC - Feedback Carburetor System
FBCA - Feedback Carburetor Actuator
FCS - Fuel Control Solenoid
Fed - Federal
FDC - Fuel Deceleration Valve
FI - Fuel Injection
FIPL - Fuel Injector Pump Lever
FPR-VSV - Fuel Pressure Regulator Vacuum Switching Valve
FLS - Fluid Level Sensor
ft.lb. - Foot Pound
FWD - Front-Wheel Drive

Car Abbreviation Starting with the Letter "G"
G - Grams
GALS - Gallon
GDI - Gasoline Direct Injection
GEN - Generator
GND or GRND - Ground
GPM - Grams Per Mile
GPS - Global Positioning System
GVW - Gross Vehicle Weight

Vehicle Abbreviation Term Definitions starting with the letter "H"
H20 - Water
HAC - High Altitude Compensation
HC - Hydrocarbons
H/D - Heavy Duty
HEGO - Heated Exhaust Gas Oxygen Sensor
HEI - High Energy Ignition
Hg - Mercury
HGT - Height
HLDT - Headlight
HO - High Output
HO2S - Heated Oxygen Sensor
HP - High Performance or Horsepower
HSC - High Swirl Combustion
HSO - High Specific Output
HT - High Tension
HTR - Heater
Hz - Hertz(Cycles Per Second)

Vehicle Term Abbreviations starting with "I"
IACV - Idle Air Control Valve
IAT - Intake Air Temperature
IATS - Intake Air Temperature Sensor
IC - Integrated Circuit
ICM - Ignition Control Module
ICS - Idle Control Solenoid
I.D. - Inside Diameter
ID - Identification
IFI - Indirect Fuel Injection
IGN - Ignition
In. - Inches
Inch Lbs. - Inch Pounds
in. Hg - Inches of Mercury
Inj. - Injector
IMRC - Intake Manifold Runner Control
IP - Instrument Panel
ISC - Idle Speed Control
ISO - International Standards Organization
ITCS - Ignition Timing Control System
ITS - Idle Tracking Switch
IVSV - Idle Vacuum Switching Valve

Car Repair Terms Starting with the letter "J"
JAS - Jet Air System
J/B - Junction Block

Automobile Abbreviation Terms Starting with "K"
KAPWR - Keep Alive Power
k/ohms - kilo-ohms (1000 ohms)
kg - kilograms (weight)
kg/cm - Kilograms Per Square Centimeter
kHz - Kilohertz
Km - Kilometers
KM/H - Kilometers Per Hour
KOEC - Key On, Engine Cranking
KOEO - Key On, Engine Off
KOER - Key On, Engine Running
kPa - Kilopascals
KS - Knock Sensor
kV - Kilovolt
kW - Kilowatt

Automobile Repair Abbreviation Terms Starting with the Letter "L"
L - Liter
lbs. - Pounds
lb./ft. - Pound Feet
LCD - Liquid Crystal Display
L/D - Light Duty
LED - Light Emitting Diode
LHD - Left-Hand Drive
LTFT - Long Term Fuel Trim
LWB - Long Wheel-Base

Vehicle Abbreviation Starting with "M"
mA - Milliamps
MA/MAF - Mass Air Flow
MAFS - Mass Air Flow Sensor
MAP - Manifold Absolute Pressure
MAT - Manifold Air Temperature
MCS - Mixture Control Solenoid
MCT - Manifold Charge Temperature
Mem. - Memory
MEM/CAL - Memory Calibration Chip
mfd. - Microfarads
MFI - Multiport Fuel Injection
MIL - Malfunction Indicator Light
mm - Millimeters
MPG - Miles Per Gallon
MPH - Miles Per Hour
MPI - Multi-Point (Fuel) Injection
MPV - Multi-Purpose Vehicle
ms - Millisecond
mV - Millivolts

Auto Abbreviation Beginning with "N"
NA - Not Available
NGS - New Generation Star
N.m - Newton Meter
No. - Number
Nos. - Numbers
NOX - Oxides of Nitrogen
NVRAM - Nonvolatile Random Access Memory

Car Abbreviation Beginning with the Letter "O"
O2 - Oxygen
O2S - Oxygen Sensor
OBD - On-board Diagnostics
OBD I - On-board Diagnostics One
OBD II - On-board Diagnostics Two
OBD III - On-board Diagnostics Three
OC - Oxidation Catalyst
OD - Overdrive
O.D. - Outside Diameter
OE - Original Equipment
OEM - Original Equipment Manufacturer
OHC - Over Head Camshaft
OHV - Over Head Valve
O/S - Oversize
OS - Oxygen Sensor
oz. - Ounce
ozs. - Ounces

Automobile Repair Abbreviation Terms Starting with the Letter "P"
P - Park
P/B - Power Bakes
P/C - Printed Circuit
P/N - Part Number
PA - Pressure Air
PAIR - Pulsed Secondary Air Injection
PAS - Power-Assisted Steering
PCM - Powertrain Control Module (sometimes referred to as ECM engine control module)
PCS/PC/SOL - Purge Control Solenoid
PCV - Positive Crankcase Ventilation
PECV - Power Enrichment Control Valve
PFI - Port Fuel Injection
PGM-FI - Programmed Fuel Injection
PID - Parameter Identification
PIP - Profile ignition pick-up
PNP - Park Neutral Position Switch
P/N - Park/Neutral
PPM - Parts Per Million
PRNDL - Park Reverse Neutral Drive Low
PROM - Program Read Only Memory (chip)
P/S - Power Steering
PSI - Pounds Per Square Inch
PSP - Power Steering Pressure
PSPS - Power Steering Pressure Switch
pts. - Pints
PTC - Pending Trouble Code
PTC - Positive temperature coefficient Additional : This is applied to the way the resistance of a thermistor varies with temperature. In this case, the resistance will increase as the temperature raises
PTO - Power Take-Off
Pwr. - Power
PWR - Power to Weight Ratio

Vehicle Abbreviation Terms beginning with the letter "Q"
Qts. - Quarts

Auto Term Abbreviations Starting with the letter "R"
R/A - Resume or Accelerate
RABS - Rear Anti-lock Brake System
RAC - Remote Accessory Controller
RAM - Random Access Memory
RAM - Ride Air Module
RAM - Remote Anti-theft Module
RAP - Retained Access Power
RAV - Remote Activation Verification
RBC - Rotary Blade Coupling
RCC - Rear Climate Control
RCC - Remote Climate Control
RCM - Restraint Control Module
RCDLR - Remote Control Door Lock Receiver
RDCM - Right Door Control Module
RDM - Rear Door Module
RDS - Radio (broadcast) Data System
RDS - Radio Display System
REC - Receive
RECAL - Recalibrate, Recalibration
RECIRC - Recirculation
RECIS - Remote Entry Control and Immobilizer System
REDOX - Reduction Oxidation Catalytic Converter
REEGR - Rotary Electric EGR
REF - Reference
RESC - Remote Emergency Satellite Unit
REX - Rear Exchanger
RF - Radio Frequency
RF - Right Front
RFA - Remote Function Actuator
RFF - Roller Finger Followers
RFI - Radio Frequency Interference
RFID - Radio Frequency Identification
RFWS - Right Front Wheel Speed
RH - Right Hand
RIM - Radio Interface Module
RIM - Rear Integration Module
RKE - Remote Keyless Entry
Rly - Relay
RM - Relay Module
RMD - Right Mid Door
ROM - Read Only Memory
RPA - Rear Parking Assist
RPM - Revolutions Per Minute
RPM - Remote Power Module
RPO - Regular Production Option
R&R - Remove and Replace
RR - Right Rear
RRD - Right Rear Door
RSA - Rear Seat Audio
RSC - Roll Stability Control
RSS - Reverse Sensing System
RSS - Road Sensing Suspension
R/T - Road/Track
RT - Right
RTC - Real?Time Clock
RTD - Real Time Dampening
RTN - Return
RTT - Reconfigurable Telltale
RTTP - Rotunda Technician Tool Program
RTV - Room Temperature Vulcanizing
RV - Recreational Vehicle
RVAC - Rear Video/Audi/HVAC Module
RVP - Reid Vapor Pressure
RWAL - Rear Wheel Anti-lock
RWD - Rear Wheel Drive
RWS - Rear Wheel Steer

Abbreviations Starting with the letter "S" for Automobiles
SBC - Single Bed Converter
SBEC - Single Board Engine Controller
SC - Supercharged
SEFI - Sequential Electronic Fuel Injection
SES - Service Engine Soon (light)
SFI - Sequential (Port) Fuel Injection
SIL - Shift Indicator Light
SIR - Supplemental Inflatable Restraint
SIPS - Side Impact Protection System
SOHC - Single Overhead Cam
SPFI - Sequential Port Fuel Injection
SPOUT - Spark Output
SPK - Spark Control
SOL/Sol. - Solenoid
SRI - Service Reminder Indicator
SRS - Secondary Restraint System
SRS - Supplemental Restraint System (air bag)
SRT - System Readiness Test
SS - Speed Sensor
SSI - Solid State Ignition
STAR - Self-Test Automatic Readout
STFT - Short Term Fuel Trim
STO - Self-Test Output
SUB-O2 - Sub Oxygen Sensor
Sw. - Switch
SWB - Short Wheel-Base
Sys. - System

Abbreviations Beginning with the Letter "T" for Autos
TAB - Thermactor Air By-Pass
TAD - Thermactor Air Diverter
TACH - Tachometer
TB - Throttle Body
TBI - Throttle Body Injection
TC - Turbocharged
TCC - Torque Converter Clutch
TCM - Transmission or Transaxle Control Module
TCS - Traction control solenoid (SAAB 9000)
TD - Turbo Diesel
TDC - Top Dead Center
TDI - Turbo Direct Injection (A turbo charged direct injected diesel engine)
Temp. - Temperature
TFI - Thick Film Ignition
THERMAC - Thermostatic Air Cleaner
TIV - Thermactor Idle Vacuum Valve
TKS - Throttle Kicker Solenoid
TPI - Tuned Port Injection
TPP - Throttle Position Potentiometer
TPS - Throttle Position Sensor/Switch
TPT - Throttle Position Transducer
TS - Temperature Sensor
TSP - Throttle Solenoid Positioner
TV - Throttle Valve
TV - Thermovalve
TVS - Thermal Vacuum Switch
TWC - Three Way Catalyst
TWC+OC - Three Way + Oxidation Catalytic Converter

Abbreviations Starting with the letter "V" for Vehicles
V - Valve
Vac. - Vacuum
VAF - Vane Airflow
VAPS - Variable Assist Power Steering
VCC - Viscous Converter Clutch
VCRM - Variable Control Relay Module
VIN - Vehicle Identification Number
VM - Vacuum Modulator
VOLT. - Voltage
VOM - Volt-Ohmmeter (Analog)
VRV - Vacuum Regulator Valve
VSS - Vehicle Speed Sensor
VSV - Vacuum Switching Valve
VVC - Variable Valve Control
VVT - Variable Valve Timing

Abbreviation Term Definitions Beginning with the letter "W" for Vehicles
W/ - With
W/O - Without
WAC - Wide Open Throttle A/C Switch
WOT - Wide Open Throttle

21.2.10

پيش فروش پژو 207 در نمايندگي ايران خودرو و مشخصات فني





پژو 207i طراحي سال 2008 پژو فرانسه و آخرين نمونه از انواع مختلف خانواده 20y پژو است كه همزمان در 5 قاره جهان عرضه مي گردد. در طراحي اين مدل از آخرين تكنولوژي هاي روز استفاده شده است. پژو 207i از موتور پرقدرت 1600 سي سي (110اسب بخار) بهره برده و در ايران با سطح تجهيزات فول آپشن و در دو نوع دستي (lx) و (ALX) اتوماتيك به بازار عرضه مي شود.

تچهزات ايمني :

  • داراي ترمز ضد فقل با سيستم توزيع الكترونيكي نيرو EBD
  • دراي كيسه هواي ايميني راننده و سرنشين جلو
  • سيستم ضد سرقت ايموبلايزر
  • ترمزهاي ديسكي جلو و عقب
  • كمربند ايمني جلو مجهز به سيستم پيش كشنده
  • هشدار دهنده ها شامل : اشكال در موتور يا چراغ انژكتور، روغن موتور كم شدن بنزين و ..
    تجهيزات عملكردي :
  • سيستم تنظيم سرعت برف پاكن با سرعت خودرو
  • چراغ همراهي تا درب منزل درمحيط تاريك و كم نور
  • قابليت تنظيم ارتفاع نور چراغ جلو از داخل
  • تجهيزات تزئيناتي:
  • داراي رينگ اسپرت آلومينيمي
  • پك لوك ( قطعات همرنگ بدنه ) و افكت طرح فلز داخلي
  • طرح زيبا سپر ، جلو پنجر ه و درب موتور
  • داشبور شكيل با طراحي جديد نسبت به پژو 206

























14.2.10

ترموستات با كنترل الكترونيكي Map Controlled Engine Thermostat






اين قطعه كه در هوزينگ خروج آب به رادياتورقرار دارد ترموستات با كنترل الكترونيكي ناميده مي شود كه مي تواند مصرف
سوخت را در مقايسه با مدلهاي سنتي ترموستات، تا % 1 كاهش دهد . و باعث صرفه جويي در مصرف سوخت و بهينه كردن كنترل آلايندگي شود ، در حقيقت اين كار را با بالا نگه داشتن دما موتور تا حدود 105 درجه سانتي گراد انجام مي دهد كه در نهايت خروجي موتور را بهينه مي كند.

اصول عملكرد:
هسته اين قطعه، يك ترموستات معمولي است كه در دماي105 درجه سانتي گراد كاملا باز مي شود. يك المان گرم كننده كه توسط واحد كنترل الكترونيك موتور كنترل مي شود، در اين ترموستات تعبيه شده است. وقتي دما بالا ميرود، ترموستات به مانند ديگر ترموستات هاي معمول عمل مي كند و واحد كنترل هيچ نقشي را در قطعه بازي نمي كند. در سيستم هاي معمول، جاييكه كه در حداكثر دماي105 درجه سانتي گراد بيشترين ميزان بازشدگي اتفاق مي افتاد، وقتي حداكثر بار مورد نياز بود، دماي مايع خنك كننده مي توانست افزايش يابد و از اين حد تجاوز نمايد . براي جلوگيري از جوشش مايع خنك كننده و همچنين اجتناب از مصرف بالاي سوخت در اثر عملكرد فن هاي الكتريكي، كامپيوتر با كنترل ترموستات زمان باز شدن آن را طولاني مي كند و جريان مايع خنك كننده در رادياتور را بهبود مي بخشد.
در نتيجه، دما در حدود 105 درجه باقي مي ماند كه عملكرد فن را محدود مي كند و در نتيجه مصرف سوخت و انرژي را اقتصادي تر مي كند.

تخليه مايع خنك كننده:
شرايط عملكرد عادي، ترموستات دماي مايع خنك كننده را در 105درجه كنترل
مي كند، در نتيجه آب در فشار اتمسفر به جوش مي آيد و مانع تخليه مايع خنك كننده
سيستم مي شود. بنابراين، يك استراتژ ي بسيار ويژه براي خروج مايع خنك كننده سيستم بكار مي رود، بگونه اي كه ترموستات در دماي 89 درجه باز مي شود تا اجازه دهد تا مايع خنك كننده در سيستم به گردش در آيد.
در شكل زير ارتباط بين ترموستات و پارامترهاي موثر در مقدار باز شدگي مانند عوامل: دماي هواي ورودي، بارموتور، سرعت موتور و دماي مايع خنك كننده يا آب رادياتور را ملاحظه مي كنيد .


19.1.10

موتور هاي بدون ميل بادامك Camless Engines


موتور هاي بدون ميل بادامك
بادامك ها ، تايپيت ها و ميل تايپيت ها ... مجموعه اي از چيزهايي بوده اند كه تا به حال در موتورهاي احتراق داخلي به طور وسيعي به كار ميرفتند ، اما اين قطعات فلزي دوست داشتني امروزه ديگر به آخر كارشان دارند نزديك ميشوند ، تكنولوژي موتورهاي بدون ميل بادامك به زودي به توليد انبوه خواهند رسيد ، حركت سوپاب در اين نوآوري بطور مستقيم توسط يك عملگر كنترل ميشود و در آن ديگر خبري از ميل بادامك و مكانيسم هاي اتصالي ديگر نيست ، مطالعات مختلف نشان ميدهد كه حركت سوپاپ بدون بادامك ميتواند با حذف كردن قطعات مكانيكي كار طراحي را براي موتور راحتتر كند و در واقع فضاي بيشتري را براي اجزاي ديگر بوجود مي آورد

طرح خودروهاي مجهز به سيستم انتقال سوپاپ نوع الكتروهيدروليكي و نوع الكترهيدروليكي حدود 20 سال است كه مورد مطالعه قرار گرفته اما هنوز در توليد خودروها به طور توليد انبوه عملي نشده است . موارد مهمي كه در طراحي مورد بررسي است شامل نكات زير است :
· عملكرد مطمئن سوپاپ
· قيمت
· بسته بندي
· مصرف قدرت و انرژي
· نويز و لرزش
نويز و يا صداي اضافي يكي از مهمترين مشكلاتي هستند كه توسط تكنولوژي الكترومكانيكي شناسايي شده اند و باتوجه به اينكه با زياد شدن سرعت موتور سرعت تماس و جابجايي قطعات هم زياد ميشود صداي نويز نيز افزايش پيدا ميكند ، كه در سيستم جديد سعي شده كه با نشست نرم ( soft-landing ) از اين صداي جلوگيري شود در سيستم هاي مرسوم قبلي اين نشست وابسته شكل و حالت بادامك هاي ميل بادامك داشت .



سيستم الكترومكانيكي اتصال سوپاپ
( Electro Mechanic Valve Train ) كه به اختصار EMVT
ناميده ميشود توسط زيمنس توسعه داده شد و توانست در يك موتور 4 سيلندر 16 سوپاپ كه تحت بار بود تحولي زياد نسبت به مدل بدون EMVT ايجاد كند . شركت تجهيزاتي جاكوب نيز از ديگر فعالان از حوزه است منهي تحقيقات آن برروي موتور خودروهاي سنگين است و تمركز آن بيشتر در سيستم الكترهيدروليكي Electro Hydraulic Valve Train است ، شركت هاي ديگري نيز مانند اينترنشنال و كرُپ نيز از توليدكنندگان موتور هستند كه توانسته اند قدم هاي بزرگي را در طراحي موتور هاي ديزل بدون ميل بادامك بردارند . آنها در سال 2007 اعلام كردند كه توانسته اند سيستم هاي مرسوم را با نوع زمانبندي الكترونيكي جايگزين كنند
در اينجا يك موتور 6 سيلندر بزرگ توسط شركت اينترنشنال مورد تست قرار گرفت در دو نقطه اين موتور با دو سيستم متفاوت مورد آزمايش قرار گرفت يكي در آزمايشگاه توسط دينامومتر طي 1000 ساعت با سيستم مرسوم مكانيكي و ديگري در مناطق آلاسكا و بيابانهاي جنوب آمريكا death valley كه از سخترين مناطق است مورد تست قرار گرفت و مهندسان در طي اين آزمايشات انعطاف پذيري و قدرت ناباورانه اين تكنولوژي را در شرايط بسيار سرد امتحان كردند .
سيستم اتصال مكانيكي درموتور هاي احتراق داخلي شامل چندين جزء متحرك بود كه بعضي از آنها چرخشي و بعضي ديگر رفت و برگشتي بودند از جمله سوپاپ فنري كه با اسبك و يا مستقيما ًبا تايپيت كار ميكردند، و وظيفه فنرها اين بود كه سوپاپ را دوباره روي سيت برگرداند ، در اين بين مقداري از انرژي موتور بواسطه زياد و كم شدن شتاب حرك قطعات از بين ميرفت و دقت آنها كم بود از طرفي ديگر اصطكاك بين ميل بادامك ، فنرها و تسمه تايم باعث اتلاف انرژي در قدرت خروجي موتور ميشوند و در ضمن سهم سايش و فرسايشي هم كه دارند بايد در نظر گرفت به طور متوسط خود ميل بادامك براي حركت دادن به اجزاي سوپاپ و ديگر قطعات حدود 5 تا 10 درصد نيروي ميل لنگ را دريافت ميكند .
مشكل ديگري كه در مقابل سيستمهاي مكانيكي است پروفيل بادامك است كه بطور ثابت و غير قابل تغيير براي زمانبندي خاصي طراحي ميشود ، شكل بادامك بطوريست كه سوپاپ را بالا و پايين كند و بايد بتواند در بالاترين سرعت هاي موتور هم سوپاپ را به نرمي و آرامي به سيت تماس دهند زيرا در غير اينصورت موجب شكسته شدن و برخورد شديد بين لبه سوپاپ و سيت ميشود و ميتواند نويز زيادي را هم بوجود آورد ، همانطور كه ميدانيد هر بادامكي فقط براي يك حالت موتور طراحي شود و در سرعت زياد و يا سرعت كم گشتاور زياد نميتواند از خود انعطاف نشان دهد البته با استفاده از تكنولوژي زمانبندي متغيير سوپاپها ويا VVT تا حدي اين مشكل حل شده است اما با اين وجود هنوز با پديده ي سايش و خردايش
( grinding ) در بادامك ها روبرو هستيم و حتي در يك موتور با تكنولوژي VVT مانند HONDA V-TECH فقط ميتوانيم دو مقدار متغير زماني براي موتور تعريف كنيم و اين ميتواند نشاندهنده اين باشد كه تكنولوژي بدون ميل بادامك ميتواند انقلابي بعد از تكنولوژي VVT باشد موتورهايي با سيستم بدون ميل بادامك اين پتانسيل را دارند كه در هر نقطه از زمانبندي و سيكل احتراق به طور جداگانه و دلخواه ميتوانند تغيير كنند .




عملكرد سيستم بدون ميل بادامك :
اين سيستم به دو نوع الكترومكانيكي و الكتروهيدروليكي كلاسبندي شده است .
سيستم الكترومكانيكي به دو صورت سوپاپ فنر و نوع سوپاپ ساچمه اي استفاده ميكنند كه در هر دو نوع الكترومگنت به طريقي سوپاپ را باز و بسته ميكند اين طرح كه دبراي اولين باردر فضاپيماي آپولو استفاده شد ، عملگرسوپاپ هاي الكتروهيدروليكي نيز توسط مايع تحت فشاري در آن جريان مي يابد سوپاپ ها را باز و بسته ميكند البته از اين سيستم بيشترسازندگان خودروهاي سنگين استقبال كرده اند .
سوپاپ هاي فنردار با سيستم الكترومكانيكي :
در اين سيستم از يك آرميچر كه به ساقه سوپاپ چسبيده مي شود استفاده شده . پوشش بيروني شامل يك كويل مغناتيسي است كه ميتواند آرميچر را دفع و يا جذب بكند بنابراين سوپاپ باز و بسته ميشود .